Kopparlunden

När Aseas verksamhet kommit igång ordentligt köpte företaget en större lantegendom (ca 80 ha) helt nära Västerås: Emaus gård. Meningen var att bygga arbetarbostäder på en del av marken. Samma år, 1897, hade några av Aseas styrelseledamöter tagit initiativet till ett nytt bolag för tillverkning av halvfabrikat i koppar och mässing. Det nya bolaget fick namnet Nordiska Metallaktiebolaget och förutom produkter som tråd, plåt, rör, bultar och skruvar som krävdes till Aseas produktion, tillverkades också ammunition. Nordiska Metallaktiebolaget, från 1908 Svenska Metallverken, fick köpa halva Emaus gård, medan Asea behöll resten av marken. Båda företagen byggde bostäder och fabrikslokaler på sina respektive delar av marken. Asea uppförde ett trettiotal monteringsfärdiga kataloghus som beställdes från ett snickeri i Västervik. Metallverkens arbetarbostäder var också monteringsfärdiga men kom från ett snickeri i Katrineholm.

Bostadsområdena förvandlades successivt till industriområden, men några hus stod envist kvar mellan skorstenar och traverser ända till 1960-talets slut. Trots att det nästan är ett halvt sekel sedan någon bodde i Kopparlunden lever minnen från vardagsslit och kafferep kvar i de fruktträd som ingen haft hjärta att hugga ned. Varje sensommar går det att plocka både äpplen och päron i det gamla industriområdet.

Tips!
Ta gärna en promenad i de lummiga kvarteren i Kopparlunden. På verkstadsbyggnaderna finns skyltar som berättar områdets industrihistoria, hus för hus. Missa inte utställningen ”Från småstad till industristad En elektrisk historia”, inne i kulturhuset Culturen, före detta Aseas Emausverkstad.