Metallverkens paradverkstad Valsverket stod klar 1899, taklagsfesten hölls i februari samma år. I den stora industrihallen, 140 m x 46 m, rymdes nästan hela Metallverkens produktion under företagets första årtionde. Under första världskriget ökade produktionen mycket och nya och betydligt enklare verkstäder uppfördes då i snabb takt. Hela området var i princip färdigbyggt i början på 1920-talet. Det innebär att samtidigt som det pågick intensiv industriproduktion var området också en stor byggarbetsplats.
Till en början var Metallverken en fristående underleverantör till Asea, men efter en tid växte bolaget och blev en koncern som räknade in både Finspångs och Skultuna bruk. Liksom Asea tillverkade företaget produkter för elektrifieringen, bland annat kraftöverföringslina, och de båda företagen riktade sig mot samma stora kunder, de statliga verken som ombesörjde elektrifieringen av infrastrukturen nämligen SJ, Vattenfall och Televerket. Metallverken hade också en annan specialitet: ammunition i olika dimensioner, från små patroner till stora kanonhylsor. Just denna tillverkning bidrog till företagets snabba tillväxt under första världskriget.
I slutet på 1960-talet köptes Metallverken av Gränges, som i sin tur köptes upp av Elektrolux 1980. Några år senare tog finska Outokumpu över företagets koppardel, det som en gång var Metallverken. Men då ansågs det ekonomiskt ogynnsamt att tillverka de tidigare så efterfrågade produkterna i Sverige. Maskinsystemen från Västerås flyttades bland annat till Spanien och USA. När Metallverken, som det fortfarande kallades i folkmun, firade 100-årsjubileum 1997, var det i princip redan nedlagt.